Winter vs. zomer: Tips om minder energie te verbruiken

De energiebehoeften van een gezin schommelen mee met de seizoenen. Tijdens de zomer en winter verschilt het energieverbruik. Hoe dat verschil zich manifesteert én wat je hieraan kan doen, legt Viessmann je haarfijn uit. Het resultaat? Een fikse besparing tot 40% op je energiefactuur. 

shutterstock_126403991.jpg

De zon schijnt en we trekken naar buiten

In de zomer lokt het mooie weer jou en je gezin naar buiten. Je bent minder in huis en verbruikt daardoor minder energie. De verwarming blijft uit en je verbruikt minder stroom. Althans, dat denk je. Dat je meer buiten bent, impliceert niet noodzakelijk dat je minder elektriciteit verbruikt. Denk aan de tuinlampjes, muziekinstallatie, elektrische barbecue of het zwembad. Of koelkasten en diepvriezers. Die verbruiken meer in de zomer omdat ze op temperatuur moeten blijven.

En vergeet ook de airco niet! Dit toestel verbruikt tussen de 800 en 5000 watt per uur. Hoeveel de airco juist verbruikt, hangt af van het model, de grootte van de kamer en de temperatuur. Het verbruik (en de kosten) van de airco verminderen? Kies voor een model met een goed energielabel of gebruik het toestel enkel ‘s nachts en maak gebruik van het nachttarief.

4 tips om minder energie te verbruiken in de winter

Van november tot maart blijven we liever binnen. In de winter hebben het graag lekker warm in huis en draaien we de verwarming enkele graden hoger. Daarnaast is het vroeger donker en branden de lampen in huis al in de late namiddag. Wist je dat het gemiddeld elektriciteitsverbruik in de winter stijgt met 25%? En dat het gemiddeld aardgasverbruik in dit seizoen 400% hoger ligt? Je merkt: in de winter kent het energieverbruik een piek. En dat voel je ongetwijfeld aan je energierekening. Graag besparen? Zelfs in de winter kan je je energieverbruik binnen de perken houden dankzij enkele simpele trucjes. Viessmann deelt vier tips om je stookkosten tijdens dit seizoen binnen de perken te houden:

  • Stook alleen in ruimtes die je écht gebruikt en hou de deuren tussen de verschillende kamers gesloten. Zo blijft de warmte langer hangen in de kamer waar de verwarming actief is. Wist je trouwens dat wanneer je de verwarming één graad lager draait, je dat al een besparing oplevert van 7% op je totale energieverbruik.
  • Isoleer je woning. Zoals je muren, vloeren en dak. Het gevolg is dat de woning minder snel zal afkoelen als het eenmaal warm genoeg is.
  • Kies ramen met dubbel- of hoogrendementsglas. Die houden de koude buiten en de warmte binnen. Het energieverlies wordt dankzij deze ramen tot een minimum herleid.
  • Overweeg een Vitovalor PT2. Deze brandstofcelverwarming voorziet je woning van warmte én stroom. Om deze energie op te wekken, gebruikt dit toestel aardgas. De slimme technologie in dit toestel regelt automatisch de juiste temperatuur in huis.

Zoek je nog meer tips om energie te besparen? In dit artikel inspireren we je met grote én kleine tips voor alle seizoenen.

Bovendien bespaar je tot 40% op je energiekosten dankzij de Vitovalor PT2

Een brandstofcelverwarming doet twee dingen in je woning: verwarmen én elektriciteit opwekken. De warmte gebruik je om de verschillende ruimtes in huis te verwarmen. Het toestel maakt dat het sanitair water warm is. Daarnaast maak je ook zelf elektriciteit. Daardoor vervangt het deels de energie uit het openbare elektriciteitsnet. Het voordeel? Je bespaart op je energieverbruik en je bent minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.

Bekijk meer voordelen van de Vitovalor PT2

Benieuwd hoeveel je bespaart dankzij de Vitovalor PT2? Bekijk dan snel onze infografiek. Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!