Wat kost een brandstofcelverwarming?

De aankoop en installatie van een brandstofcelverwarming, zoals een Vitovalor PT2 van Viessmann, is een investering. Maar hoeveel kost een brandstofcelverwarming dan nog precies? Tijd om het financiële plaatje onder de loep te nemen. 

shutterstock_451573183.jpg

Wie jaarlijks meer dan 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, heeft een hoger verbruik dan een gemiddeld gezin in Vlaanderen. Bij een hoog verbruik, is het interessant om een Vitovalor PT2 van Viessmann te overwegen. Deze brandstofcelverwarming zorgt voor warmte én elektriciteit in huis.

Een Vitovalor heeft een thermisch vermogen tot 32kW. Dat is voldoende voor de warmtebehoefte van een eengezinswoning. Voor elektriciteit mag je rekenen op 16,5 kWh per dag. Dat is ruim voldoende om de basisbehoefte in het huishouden van stroom te voorzien. Bovendien heeft een Vitovalor een hoog rendement en bespaar je op je energiekosten omdat je onafhankelijk bent van stijgende stroomprijzen. Klinkt allemaal heel interessant, maar wat kost een brandstofcelverwarming nu precies? Je hebt de aanschafkosten (16.548 euro excl. btw) van het toestel en er komt een technieker langs om het toestel te installeren in je huis. Dat betekent dat je ook de installatiekosten niet mag vergeten.

De aanschaf- en installatiekosten zijn niet goedkoop. Maar als je elektriciteitsverbruik hoger is dan gemiddeld, verdien je deze investering ook terug én bespaar je op je energiefactuur. Hoeveel je precies bespaart? Het antwoord zie je op deze grafiek.

De overheid geeft een duwtje in de rug

De overheid is enthousiast over groene energie zoals de brandstofcelverwarming en wil daarom particulieren aansporen om dit toestel in hun woning te laten installeren. In het Vlaams Gewest krijgen kopers een duwtje in de rug dankzij een premie van 1.485 euro van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Laat het toestel controleren door een specialist

Na de installatie moet je het toestel vijfjaarlijks laten controleren door Viessmann. De meerkost voor het onderhoud van een brandstofcel komt op 790 euro (excl. btw). Het onderhoud van een gewone klassieke verwarmingsketel bedraagt 160 euro voor een tweejaarlijks onderhoud. Je ziet het meteen: hier zit een verschil op. Het onderhoud is iets duurder dan voor een gewone ketel. Door het hoge rendement van de Vitovalor, verdien je deze onderhoudskosten op termijn terug.

Verdien je investering terug in minder dan 10 jaar

De meerprijs van de aankoop en installatie heb je na deze periode terug. Hoe precies? Wel, door de opwekking van warmte én stroom door de warmtekrachtkoppeling, bespaar je op de jaarlijkse eindfactuur van de energieleverancier. Je zorgt zelf voor een deel van de elektriciteit in huis en je hebt de externe leverancier dus niet meer zo vaak nodig. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die je voelt in je portemonnee. Er zijn geen heffingen, geen distributie- of transmissiekosten van die stroom. Er is wel een injectietarief van toepassing. In totaal bespaar je tot 40% op je energiekosten. Deze infografiek vertelt je meer over de kosten én terugwintijd van een Vitovalor PT2.

Ben je geïnteresseerd om een Vitovalor PT2 bij jou thuis te laten installeren? Vraag nu een gratis offerte aan. Wij zoeken een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt. 

No articles found!