Waarom een brandstofcelverwarming voor een gezin interessant is 

Een zuinige en milieuvriendelijke verwarming die je woning voorziet van warmte én stroom? Maak kennis met de brandstofcelverwarming, een toestel dat werkt als een kleine warmtekrachtkoppeling in jouw woning. Hoe werkt het precies, en is dit systeem geschikt voor jouw gezin? 

Vitovalor-PT2_00005.jpg

Een eigen elektriciteitscentrale in de garage, kelder of op zolder

Een brandstofcelverwarming mag je beschouwen als je eigen warmtekrachtcentrale. In tegenstelling tot conventionele verwarmingstoestellen produceert dit apparaat dankzij warmtekrachtkoppeling niet enkel warmte, maar ook elektrische energie. Deze stroom gebruik je meteen, bijvoorbeeld voor je koelkast, licht of andere elektrische apparaten in huis. 

Een brandstofcel communiceert ook met andere apparaten om zo op een slimme manier stroom te produceren én een injectie in het net zoveel mogelijk te vermijden. Soms verbruik je niet alle elektriciteit die opgewekt wordt door de brandstofcel. In dat geval stroomt de overschot elektriciteit naar het openbare net. Ook het omgekeerde is mogelijk. Soms verbruik je méér elektriciteit dan de brandstofcel kan opwekken. Dan kun je het tekort van het openbare net afnemen. Een terugdraaiende teller telt in twee richtingen: wanneer elektriciteit van het net verbruikt wordt, stijgt je meterstand; wanneer je elektriciteit afgeeft op het openbare net, dan daalt je meterstand. Deze regeling geldt in Vlaanderen 15 jaar voor de toestellen die tot en met 2020 geïnstalleerd worden. Je kunt de stroomoverschot ook opslaan met thuisbatterijen.

Benieuwd naar de techniek achter deze technologie? Lees meer over hoe een brandstofcelverwarming precies werkt

De voordelen van een brandstofcelverwarming voor een gezin

Een gezin doet, dankzij het hoge rendement van dit toestel, veel voordeel bij de aankoop van een brandstofcelverwarming. Het is een milieuvriendelijke en zuinige manier van verwarmen, die de woning ook voorziet van stroom. Een belangrijke voorwaarde is dat er voldoende warmtebehoefte is in de woning (meer dan 10.000 kWh per jaar, ofwel 900 m³ aardgas). Op die manier kan er ook veel elektriciteit worden opgewekt.

De andere voordelen op een rij:

  • Je haalt een compact én stil toestel in huis.
  • Je bent lief voor het milieu: er is geen verbranding meer en er is een CO2uitstootvermindering tot max. 50% door het gebruik van de restwarmte.
  • Je bespaart op je energiefactuur.
  • Je wekt zelf elektriciteit op en zo ben je minder afhankelijk van stijgende energieprijzen. 

Voldoende energie voor het hele gezin

Bovendien is het thermisch vermogen tot 32 kW voldoende om de volledige warmtebehoefte van een eengezinswoning te dekken. De elektrische energie van 16,5 kWh, die per dag ongeveer geproduceerd wordt, volstaat dan weer voor de basisbehoefte van het huishouden. De geïntegreerde gascondensatieketel wordt automatisch ingeschakeld wanneer de warmte uit de brandstofcel onvoldoende is, bijvoorbeeld tijdens piekuren of wanneer er in een korte tijdspanne veel warm water nodig is.

Bekijk snel onze grafiek waarin we een vergelijking maken van het rendement van een brandstofcel vs. een gasverwarming voor een gezin. 

De financiële steun van de overheid maakt een brandstofcelverwarming betaalbaar

Sinds enkele jaren worden brandstofcelverwarmingen verkocht aan particulieren. Op het eerste gezicht lijkt de prijs sommige huishoudens nog wat af te schrikken. Maar dat is eigenlijk niet nodig, want het toestel verdient zichzelf op termijn terug. Bovendien krijg je in het Vlaams Gewest een VEA Premie van het Vlaams Energieagentschap. Dat komt neer op 1.485 euro. Zonder die tussenkomst betaal je voor de aanschaf van dit toestel 13.549 euro (excl. btw en installatie). Dat is een mooi duwtje in de rug.

Bekijk even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!