Verwarmingsketel vervangen door een brandstofcel: de basisvoorwaarden

Wie kiest voor een verwarmingssysteem met een brandstofcel, kiest voor een efficiënte en kostenverlagende technologie. Het rendement is hoog, je bespaart én de CO2-uitstoot ligt tot 50% lager. Wil je je oude verwarmingsketel vervangen door dit straf staaltje technologie? Dan moet je rekening houden met een aantal factoren.

Vitovalor-PT2_00012.jpg

Je huis verwarmen en voorzien van stroom met één toestel

Een brandstofcel is een verwarmingssysteem dat elektrische energie opwekt. Het toestel maakt gebruik van waterstof en genereert elektriciteit en warmte uit een elektrochemisch proces. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hier. Bij je thuis zorgt dit toestel voor verwarming, warmwaterproductie en een deel van de dagelijkse stroombehoefte.

Interessant voor mensen met een hoog verbruik

Een nieuwe verwarming, dat is altijd een grote investering. Laat je daarom goed adviseren en kijk welke systemen er allemaal bestaan. Neem zeker de tijd om de brandstofcel te leren kennen, wie weet is dit wel het ideale systeem voor jou en je gezin. Zo is een brandstofcel voordelig vanaf een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar. Kijk dus even jouw elektriciteitsfactuur na om te weten hoeveel jij per jaar aan elektriciteit verbruikt.

Is je verbruik inderdaad hoger dan 3500 kWh, dan is een brandstofcel iets voor jou. Zo heb je dankzij dit toestel de mogelijkheid om zelf een groot deel van je elektriciteit op te wekken. Dankzij deze technologie koop je minder energie bij de energieleverancier.

Basisvoorwaarden voor de installatie van een brandstofcel

Ben je helemaal overtuigd dat een brandstofcel iets voor jou is? Dan gaan we weer een stapje verder: de installatie. Hiervoor moet je als huiseigenaar wel 2 basisvoorwaarden in acht nemen. We lijsten ze hier voor je op:

  • Je moet aangesloten zijn op het aardgasnet.
  • De retourtemperatuur van je verwarmingsinstallatie mag niet meer zijn dan 50°C.
  • Hou voor de installatie rekening met een vrije oppervlakte van ongeveer 0,65 m² en een vrije hoogte van minimaal 2 meter.
  • Wil je ook een aparte boiler voor sanitair? Dan heb je meer ruimte nodig.

Geen gasaansluiting, wat nu?

Is jouw woning (nog) niet aangesloten op het openbare gasnetwerk? Geen paniek. Informeer bij je distributiebeheerder of aardgas beschikbaar is in de straat. Indien ja, dan sluit een gecertificeerde vakman jouw woning aan.

De warmtebuffer

Om er zeker van te zijn dat de brandstofcel efficiënt en zuinig werkt, zit er in het toestel een warmteaccumulator. Dat is een energiereservoir dat warmte bewaart tot ze nodig is in de woning. Op die manier kan er veel elektriciteit worden opgewekt en bespaar je meer op je energiefactuur.

Benieuwd hoe een brandstofcel voor jou het verschil maakt? Bekijk dan zeker even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!