Verwarming vervangen door een brandstofcelverwarming? Dit moet je weten!

Je wilt een nieuw verwarmingstoestel kopen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? De technologie staat niet stil en ook op vlak van verwarming zijn er telkens heel wat nieuwigheden. Heb je al gehoord van een verwarming met een brandstofcel? Dit toestel onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere verwarmingen. Zo wekt een brandstofcelverwarming warmte én stroom op. Straf! Lees hier alles over deze technologie, de voordelen en de kostprijs. 

Vitovalor-PT2_00008.jpg

1. Wat is een brandstofcel?

De brandstofcel is een soort van warmtekrachtkoppeling (WKK) die warmte en elektriciteit opwekt. Dit gebeurt via een elektrochemisch proces. Klinkt allemaal technisch, maar is niet onbelangrijk. Lees even mee: het toestel zet aardgas om in waterstof. Vervolgens reageert zuurstof met waterstof waardoor stroom en warmte ontstaan. Het systeem van warmtekrachtkoppeling vervangt de conventionele gasverwarming en kan ook aangesloten worden op de gasinstallatie in je woning.

2. Hoe werkt dit innovatieve toestel?

Voor wie interesse heeft in technologie, gaan we even dieper in op de werking van een brandstofcelverwarming. De brandstofcel gebruikt zuurstof en waterstof om elektriciteit en warmte op te wekken. Waterstof gaat naar de anode (negatieve zijde), zuurstof naar de kathode (positieve zijde). Deze stoffen worden van elkaar gescheiden door een membraan.

Vervolgens wordt het waterstof door een speciale katalysator in elektronen en protonen gesplitst. De protonen stromen door het membraan en de elektronen door de elektrische geleider. Zo ontstaat elektrische stroom. De protonen komen aan het einde van de elektrische geleider weer samen met elektronen en zuurstof uit de lucht. Uit de reactie ontstaat water en warmte.

3. Besparen op je energiekosten

Een brandstofcelverwarming doet twee dingen: je huis verwarmen én elektriciteit voor eigen gebruik opwekken. De warmte gebruik je om de ruimtes in huis warm te krijgen én om warm water te produceren. Daarnaast maak je zelf je eigen elektriciteit met dit toestel. Het vervangt deels de energie uit het openbare elektriciteitsnet. Het grote voordeel? Je bespaart op je energieverbruik en je bent minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen.

Met dit type toestel zet je hoog in qua rendement: dankzij de brandstofcel benut je aardgas veel efficiënter dan de modernste gascondensatieketel. Het toestel is dus bijzonder milieuvriendelijk en verlaagt de CO2-uitstoot.

Kom meer te weten over de ecologische voordelen van een brandstofcel.

4. Wat kost een brandstofcel?

Een brandstofcel is een investering. Maar dat weegt niet op tegen het hoge rendement dat je als particulier uit dit toestel haalt. Je hebt niet alleen een lekker warme woning in de winter en warm water, maar het toestel produceert ook zelf een groot deel van je elektriciteit. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Hoeveel kost zo’n brandstofcel precies en komt de overheid tussen in die kosten?

5. Yes, de overheid komt tussen!

In het Vlaams Gewest geniet je bij aankoop van een brandstofcel van een VEA Premie van 1.485 euro. Door die tussenkomst van de overheid, reken je op een mooie nettoprijs bij aankoop van een Vitovalor, een verwarmingstoestel met brandstofcel. Want zonder die tussenkomst zou je 13.549 euro (excl. btw en installatie) moeten neertellen.

Dus … je oude gastoestel vervangen of niet?

Met een brandstofcel haal je een efficiënte, milieuvriendelijke en toekomstgerichte technologie in huis. Na de eenmalige investering bewijst dit toestel al snel z’n hoge rendement. Bovendien bespaar je dankzij dit toestel op je energiefactuur. Want naast warmte voor in huis en warm water wekt deze vernieuwende techniek ook stroom op die je dan zelf in huis gebruikt. De energiekosten dalen en je bent minder afhankelijk van energieleveranciers. 

Wil je je verwarmingsinstallatie laten vervangen door een brandstofcelverwarming? En hoeveel zou je dan besparen? Vraag nu een gratis offerte aan. Wij zoeken een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt.

No articles found!