Slimme meters: wat moet je erover weten?

De slimme meter is niet alleen een intelligent technologisch snufje, het is ook een slimme investering voor je budget.

slimme-meter.png

Wat is een slimme meter?

Bij de klassieke, elektromechanische meters ging de teller naar beneden wanneer je niet-verbruikte stroom in het netwerk injecteerde. De nieuwe generatie elektronische ‘slimme meters’ tonen je reële verbruik op een display. Zo zie je zelf waar de piekmomenten van je verbruik liggen, en welke apparaten energieverslinders zijn. Met deze informatie kun je vervolgens aan de slag om je elektriciteitsverbruik te verminderen.

Voordelen van de slimme meter

Naast het feit dat je zelf je energieverbruik kan monitoren en bijsturen, hoef je ook je meterstand niet meer door te geven aan je energieleverancier. De netwerkbeheerder kan je stroomverbruik immers meten vanop afstand. Bovendien ben je voorbereid op de toekomst. Met the Internet of Things (IoT) zullen intelligente apparaten met elkaar en met mensen kunnen communiceren. De slimme meter is nu al mee met deze evolutie.

De energiemanager

De brandstofcelverwarming van Viessmann bijvoorbeeld, is uitgerust met een geïntegreerde slimme energiemanager. Dit zelflerende systeem past zich aan op maat van jouw energiebehoeften. Concreet betekent dit dat de brandstofcelverwarming ingeschakeld wordt wanneer het energieverbruik in huis het hoogst is.

Een slim voorbeeld: je wasmachine

Laten we dit aantonen met een concreet voorbeeld: je wasmachine. Nu hou je wellicht rekening met het nachttarief. In de toekomst kan de slimme meter zelf bepalen welk moment het meest voordelig is om je wasmachine te gebruiken, bijvoorbeeld op een zonnige dag met veel wind. Dan is er immers meer energieaanbod op het net via zonnepanelen en windmolens. Op die manier profiteer je van gunstige elektriciteitstarieven én ontlast je tegelijk het stroomnet.

Duurzame toekomst

De slimme meter is niet enkel voordelig voor de eindklant. Het toestel is ook een opstap naar een efficiënter distributienetwerk. Dankzij de informatie over energieverbruik kan de huidige elektriciteitsinfrastructuur efficiënter en duurzamer gemaakt worden. Zo zal hernieuwbare energie slimmer geïntegreerd worden, en elektriciteitsoverschotten beter verdeeld.

No articles found!