Je woning energiezuinig renoveren: 5 tips

Vroeger keek men voor de prijs van vastgoed o.a. bewoonbare oppervlakte, ligging, oriëntatie en waardeverhogende investering. Vandaag komt daar nog iets bij: energiezuinigheid. We geven je 5 tips om je woning op een energiezuinige manier te renoveren. Dat levert alleen maar voordelen op én het verhoogt de waarde van je huis. 

shutterstock_37725625.jpg

Waarom energiezuinig bouwen of renoveren interessant is

Staat er een renovatie op het programma? Of heb je een bouwgrond gekocht en gaat het bouwavontuur binnenkort van start? Laat zeker de energiezuinigheid van je woning bereken. Dat heeft 3 voordelen: je bespaart op je energieverbruik en zo verlaag je je energiefactuur. Daarnaast verhogen de energiezuinige maatregelen ook het wooncomfort. Wil je de woning ooit verkopen of verhuren, dan ligt de waarde een aanzienlijk stuk hoger. We helpen je op weg om je woning een stuk energiezuiniger te maken. 

5 energiezuinige tips die je zelf in je woning toepast:

1. Isoleer je woning zo goed mogelijk

Stap 1 naar je energiezuinige woning: isoleer ze goed. Je isolatiewerken hebben een positieve invloed op de EPC-score van je woning. De overheid steunt gezinnen met flinke isolatiepremies. Zo verdien je de investering sneller terug.

Er bestaan verschillende soorten isolatie: denk aan dakisolatie (langs binnen of buiten), muurisolatie of vloerisolatie. Maar goed isoleren, hoe doe je dat dan? Wel, gebruik het geschikte materiaal en plaats alles zo nauwkeurig mogelijk. Zorg dat er geen luchtlekken zijn. Zo vermijd je temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen.

Omdat isoleren best wel een precisiewerk is, doen de meeste mensen een beroep op een deskundige. Doe je deze klus toch liever zelf? Leg je oor dan eerst goed te luisteren bij specialisten of schakel de hulp in van een handige vriend of vriendin.

2. Kies voor dubbel- of hoogrendementsglas

Ramen laten warmte door naar buiten en daardoor verspil je energie. Hoeveel warmte je precies verliest, hangt af van de oppervlakte van de vensters, het soort profiel (hout, PVC, aluminium, staal) en de plaatsing. In de jaren 70 was glas de norm, daarna kwam er dubbelglas en nu wordt er steeds meer hoogrendementsglas geplaatst. Dit soort glas houdt 80% meer warmte binnen dan enkel glas. Toch is dubbelglas nog niet voorbijgestreefd. Vanaf 2020 treedt de dubbelglasnorm in werking. Heb je nog enkel glas in je woning? Dan wordt het stilaan tijd om actie te ondernemen. Vanaf 2023 kan dit zelfs leiden tot het ongeschikt verklaren van je woning.

3. Let op de verlichting

Licht in huis is verantwoordelijk voor een groot deel van de elektriciteitsfactuur. Met enkele kleine aanpassingen spaar je al heel wat geld uit. Ze liggen voor de hand maar juist daardoor vergeten we ze vaak. Verlaat je een kamer, doe dan het licht uit. Kies daarnaast voor led- of spaarlampen en vergeet niet om gloei - en gewone halogeenlampen zoveel mogelijk te vermijden. Wist je dat de kleur van de muren en het plafond ook een rol speelt bij je elektriciteitsverbruik? Zo vragen donkere plafonds meer licht dan zachte tinten. Kleine aandachtspunten die al een groot verschil maken.

4. Laat zonnepanelen plaatsen

Zijn zonnepanelen nog de moeite waard zonder subsidies? Jazeker! De voordelen tel je niet op één hand, kijk maar mee:

  • Je produceert zelf elektriciteit en bespaart op je energiefactuur.
  • Je bent lief voor het milieu want je levert een bijdrage tot vermindering van het broeikaseffect.
  • Je wilt nog onafhankelijker zijn? In combinatie met een een warmtepomp zet je alvast de volgende stap naar grotere energie-onafhankelijkheid.
  • Je verdient je investering na ongeveer acht jaar terug (zonder premies).
  • Je komt tegemoet aan de EPB-eisen voor hernieuwbare energie. EPB staat voor Energie prestatie en binnenklimaat (deze berekening moet je maken bij elke nieuwbouw of grondige renovatie. Niet te verwarren met de EPC-waarde, dat is een document dat je moet kunnen voorleggen bij de verkoop of verhuur van een woning).

Wist je trouwens dat je geen stedenbouwkundige vergunning nodig hebt voor het plaatsen zonnepanelen? Let wel: op de daken van sommige woningen is het wél verboden (bijvoorbeeld als de woning beschermd erfgoed is). Het is aan te raden om contact op te nemen met de gemeente voor jouw specifieke situatie. Bovendien krijg je in sommige gemeentes een premie, dus even informeren is de boodschap.

5. Kies voor een verwarmingsketel met een zeer hoog rendement

Een verwarmingsketel van 15 jaar of ouder verliest rendement en de onderhoudskosten gaan de hoogte in. Een nieuwe ketel is dus geen overbodige luxe. Verbruik je jaarlijks meer dan 3500 kWh aan stroom? En zoek je naar een innovatieve oplossing om warmte op te wekken? Neem dan beslist een brandstofcelverwarming in overweging. Deze kleine energiecentrale zorgt voor warmte én stroom in huis. 

Meer lezen over dit toestel? Bekijk dan zeker het artikel over de Vitovalor PT2. 

Benieuwd hoeveel een brandstofcel je oplevert na enkele jaren? Bekijk dan zeker even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!