Je huis renoveren: welk verwarmingssysteem kies je?

Een condensatieketel, zonnepanelen, een warmtepomp of misschien zelfs een brandstofcelverwarming? Tegenwoordig zijn er verschillende (energiezuinige) verwarmingssystemen met een hoog rendement op de markt. Welk systeem past het best bij wat jij nodig hebt? Dankzij deze handige checklist weet je meteen welk verwarmingssysteem aansluit bij wat jij nodig hebt. 

shutterstock_162686723.jpg

1. Een gascondensatieketel

Met gascondensatie bespaar je enorm veel energie. Het rendement ligt dan ook op 98%. Dit komt omdat de ketel slim met warmte omgaat. Dit toestel gebruikt zowel de warmte die ontstaat bij de verbranding, als de warmte die bij een klassieke ketel door de schoorsteen verdwijnt. Dankzij dit principe bespaar je energie. Daarnaast warmt de condenserende ketel de stookruimte niet op (lage stralingsverliezen) en geeft dit toestel warmte af als je die nodig hebt (lage stilstandverliezen). Bovendien ben je zachter voor het milieu: door het optimaal rendement gekoppeld aan een moderne brandertechnologie heeft dit toestel een lage uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2.

De 5 voordelen van een gascondensatieketel:

 • Energiebesparend
 • Lage stralingsverliezen
 • Lage stilstandverliezen
 • Fors gereduceerde CO2-uitstoot
 • Hoog rendement van wel 98 procent

Meer lezen? Viessmann vertelt je alles wat je moet weten over condensatieketels

2. Zonne-energie voor elektriciteit en warm water

Er zijn twee manieren om de warmte van de zon om te zetten in energie voor in je huis. Enerzijds heb je fotovoltaïsche zonnepanelen waarmee je elektriciteit opwekt. Anderzijds zijn er thermische zonnepanelen of zonnecollectoren die met een boiler zorgen voor warmte en warm water in huis. Je monteert zonnecollectoren op je dak, plat of hellend. Deze panelen vangen vervolgens de zonnestralen op. Via een ingenieus systeem verwarmen de zonnestralen jouw badwater. Wist je trouwens dat tijdens de zomermaanden de zonneboilers voor de volledige productie van warm water in je woning kunnen zorgen? In de winter wordt er vaak een combinatie gemaakt tussen de zonnecollectoren en een condensatieketel op stookolie of gas.

Daarnaast kan je via zonnestralen ook elektriciteit opwekken via fotovoltaïsche systemen. De vraag naar hernieuwbare energiesystemen groeit en ook de wens van de verbruiker om zelf elektriciteit op te wekken. Zonne-energie in combinatie met een krachtige fotovoltaïsche installatie maakt dit mogelijk. Zo kan je de gratis energie van de zon op een lucratieve manier gebruiken. In een tijd waarin energieprijzen blijven stijgen, spaar je dankzij dit systeem geld uit. Bovendien ben je minder afhankelijk van de (grote) energieleveranciers.

De voordelen van zonne-energie

 • Lager energieverbruik
 • Waarde van je woning stijgt
 • Toekomstgerichte technologie
 • Minder vervuilend (lage CO2-uitstoot)
 • Onafhankelijker van energieleveranciers
 • Investering binnen 10 jaar terugverdiend
 • Combineerbaar met andere verwarmingsinstallaties

3. Een warmtepomp: tot 50 % energiezuiniger dan een klassieke verwarming

Een warmtepomp maakt gebruik van elementen uit de omgeving om warmte af te geven in je woning. Het toestel gebruikt lucht, grond, water en restwarmte om op een milieuvriendelijke manier je kamers te verwarmen. Het is een alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden op basis van fossiele brandstoffen. Om het beste rendement te halen met een warmtepomp laat je ze enkel verwarmingswater op lage temperatuur produceren. Warmtepompen kunnen dan ook het best gecombineerd worden met vloer-, plafond of wandverwarming.

De voordelen van een warmtepomp

 • Milieuvriendelijk (lagere CO2-uitstoot)
 • Zeer laag verbruik
 • Kan verwarmen en koelen

Verwarmen met een warmtepomp is tot 50% energiezuiniger dan een traditionele verwarming op aardgas of stookolie. Er is enkel stroom nodig om de compressor aan te drijven. Een schoorsteen? Heb je helemaal niet meer nodig. De overige energie komt van de warmte uit de omgeving. 

4. Een micro-warmtekrachtkoppeling: warmte én elektriciteit opwekken via één toestel

Deze innovatieve technologie is redelijk nieuw voor particulieren. Het werd al een tijdlang gebruikt in grote gebouwen of in de industrie, maar vandaag kan je ook een compacte versie laten installeren bij je thuis. Wat is nu een micro-WKK precies? Wel, je kan het vergelijken met een eigen energiecentrale in je kelder of op zolder. Dit toestel wekt warmte én elektriciteit op via een elektrochemisch proces. Hoe deze techniek precies werkt, waarbij er geen verbranding van fossiele brandstoffen aan te pas komt, lees je hier.

Een micro-WKK of brandstofcelverwarming voorziet voldoende warmte om de totale warmtebehoefte van een gezin te dekken. Daarnaast produceert ze dagelijks tot 16,5 kWh elektrische energie, wat voldoende is om overdag mee aan de slag te gaan.

Een brandstofcelverwarming heeft tal van voordelen. Zo is het niet enkel zacht voor het milieu (tot 50% minder CO2-uitstoot), dit systeem helpt je ook besparen op je energiefactuur. Omdat je zelf een groot stuk van je stroom opwekt, ben je onafhankelijker van de stijgende energieprijzen. En dat vertaalt zich snel in je portemonnee. Benieuwd naar nog meer voordelen van een brandstofcelverwarming? Bekijk ze alle zes.

De voordelen van een brandstofcelverwarming:

 • Laag verbruik
 • Compact en stil
 • Hoog rendement
 • Onafhankelijker van stroomprijzen
 • Technologie van morgen vandaag bij jou thuis
 • Milieuvriendelijk (tot 50% minder CO2-uitstoot)

Heb je interesse in een brandstofcelverwarming? Vraag nu een gratis offerte aan. Wij zoeken een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt. 

No articles found!