Hoe bespaar je op energiekosten in huis?

Voor je de verwarming aanzet, kijk je best eerst enkele dingen na. Zo is het best nuttig om regelmatig de radiatoren te ontluchten. En er zijn nog meer dingen die je kan doen! En het allerbeste? Dankzij deze simpele tips bespaar je uiteindelijk op je factuur. 

shutterstock_524205238.jpg

1. Ontlucht regelmatig de radiatoren

Heb je het gevoel dat de warmte zich niet goed verspreidt in je woning? Dan is het hoog tijd om je radiatoren eens te ontluchten. Voor deze klus hoef je geen specialist in te schakelen, je doet dat namelijk makkelijk zelf. Schakel de cv-pomp uit en draai de thermostaten van alle radiatoren volledig open. Open vervolgens de luchtventielen tot er geen lucht meer wegstroomt. Neem een emmer of kom bij de hand om te vermijden dat er water op de vloer druppelt. Start na dit werkje de pomp opnieuw en zet alle thermostaten weer op de juiste temperatuur. 

2. Stel de druk in de verwarming correct in

Een andere oorzaak van hoge verwarmingskosten is een lage systeemdruk. De druk lees je af van de manometer. Deze meter bevindt zich meestal in het bedieningspaneel of bij de ketel. In een eengezins- of tweegezinswoning ligt de druk tussen 1,0 en 1,5 bar. Is dat niet het geval? Dan kan de installatie de warmte niet gelijkmatig over het huis verdelen en blijven sommige radiatoren koud. Hoe je de druk correct instelt, wordt meestal uitgelegd in de handleiding. 

3. Verdeel al het verwarmingswater gelijk over de kamers in huis

Laat je verwarmingssysteem optimaliseren door een installateur, zodat het verwarmingswater gelijkmatig over het huis wordt verdeeld. Dat geeft meer comfort, maar doet ook de kosten voor elektriciteit en warmte dalen. De verwarmingspomp moet minder hard werken en de systeemtemperaturen kunnen meestal worden verlaagd. 

4. Vervang oude thermostaten door nieuwe exemplaren

Moderne thermostaten zijn nauwkeuriger afstelbaar. Dat zorgt ervoor dat de radiatoren niet meer energie afgeven in huis dan nodig. Bovendien zijn vooraf instelbare thermostaten noodzakelijk voor een installateur om het hydraulisch systeem van de verwarmingsinstallatie correct af te stellen. Op die manier worden drukverliezen aangepast zodat de doorstroom van warmte in huis in alle ruimtes hetzelfde is. 

Extra tip: met een digitale thermostaat bespaar je nog meer. Ze kunnen eenvoudig op de radiatoren worden gemonteerd en regelen de warmteafgifte van de radiatoren afhankelijk van de tijd. Op die manier is het altijd gezellig warm in huis en verbruikt de installatie nooit meer energie dan nodig. 

5. Stel de afregeling van de verwarming correct in

Hoe kouder buiten, hoe meer warmte de verwarmingsinstallatie zal afgeven. Om te vermijden dat je veel warmte verliest aan de buitenkant van de woning, gaat het systeem de warmteverliezen compenseren en zorgen voor een aangename warmte in huis. Een installateur helpt je om de verwarming zo correct mogelijk in te stellen. 

6. Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden

Laat je verwarmingsketel regelmatig nakijken, zo ben je zeker van een optimale werking. Het ideale moment om iemand te laten komen? Het begin van het stookseizoen (de herfst). Een technieker kijkt de ketel en radiatoren na. Bovendien zorgt hij of zij ervoor dat het systeem betrouwbaar en energiebesparend werkt. 

7. Vervang je ketel door een exemplaar met een hoger rendement

Heeft je verwarmingsketel zijn beste tijd gehad? Dat is op zich niet vreemd: de efficiëntie van verwarmingsketels neemt na verloop van tijd af. En dat heeft gevolgen voor het rendement van het toestel en uiteindelijk voel je dat in je portemonnee. Je oude cv-ketel vervangen door een nieuwe exemplaar is dus een goede investering. Maar hoe weet je nu of je oude verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is? Alles hangt af van de leeftijd van het toestel, het type ketel en het onderhoud ervan. Tegenwoordig moet je rekenen dat na ongeveer 15 jaar je ketel moet vervangen worden. Na deze tijd verliest de ketel vaak rendement en gaan de onderhoudskosten oplopen.

De kogel is door de kerk: je gaat voor een nieuwe ketel. De aankoop en installatie vormen een investering, maar door het hoge rendement van moderne ketels verdien je deze investering na verloop van tijd terug. En dan is natuurlijk de vraag: kies je opnieuw voor een klassieke cv- ketel of ga je voor een innovatief verwarmingstoestel met een zeer hoog rendement zoals bijvoorbeeld de Vitovalor? Dit verwarmingssysteem werkt met een brandstofcel en zorgt voor warmte én stroom in huis. 

Benieuwd hoeveel een brandstofcel je oplevert na enkele jaren? Bekijk dan zeker even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!