Elektriciteit via een brandstofcel: is jouw huis geschikt?

Vroeger bestonden er ook al brandstofcelverwarmingen, maar die werden vooral geïnstalleerd in de industrie en in grote gebouwen. Sinds kort zijn er ook toestellen die geschikt zijn voor particuliere woningen. Goed nieuws dus. Nu alleen nog uitzoeken of jouw huis wel geschikt is voor deze technologie.

Viessmann_MS_05417.jpg

De basisvoorwaarden

Wil je een brandstofcel installeren in je huis om te verwarmen en stroom te produceren? Goede beslissing. In een volgende stap kun je vervolgens uitzoeken of je huis wel geschikt is voor installatie. Dit zijn de basisvoorwaarden om in aanmerking te komen voor de installatie van een brandstofcelverwarming:

  • Je beschikt over een gasaansluiting
  • De ruimte waar het toestel geïnstalleerd moet worden is minimum 2 meter hoog, met een grondoppervlakte van ongeveer 0,65 m2.
  • Wil je een aparte boiler voor sanitair? Dan heb je extra ruimte nodig.

Geen gasaanluiting. En nu?

Is je woning niet aangesloten op het openbare gasnetwerk, dan kun je bij je distributiebeheerder informeren of er in je straat aardgas voorzien is. Zoja, dan kun je een aansluiting laten voorzien door een gecertificeerde vakman.

Is de brandstofcel financieel interessant?

Een brandstofcel is voordelig vanaf een elektriciteitsverbruik van 3500kW/h per jaar. Wil je weten wat jouw jaarlijks verbruik is, dan kun je dit nakijken op je jaarlijkse energieafrekening. Wie een elektrische auto heeft, behoort bijvoorbeeld tot de hogere verbruikers. Heb je thuis een zwembad, sauna of praktijk, of heb je een grote gerenoveerde gezinswoning, dan zit je wellicht ook in deze categorie. Dankzij een brandstofcelverwarming kun je een groot deel van je elektriciteit zelf opwekken. Dit maakt het toestel financieel bijzonder interessant, aangezien je minder afhankelijk bent van je energieleverancier.

Ontdek wat de terugverdientijd is van een brandstofcel.

Combinatie met zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen, dan kan een brandstofcel extra voordeel opleveren. Zonnepanelen produceren enkel energie wanneer de zon schijnt. Een brandstofcel is onafhankelijk van de zon, en produceert energie op het moment dat die werkelijk verbruikt wordt. Als het stroomverbruik van een gezin hoger is dan de stroomproductie van zonnepanelen, dan is een brandstofcel een uitstekende optie.

Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!