Een verwarming op basis van waterstof: toekomstmuziek of realiteit?

Aardgas, stookolie, pellets, … deze brandstoffen kennen we al. Maar heb je al gehoord van verwarmen met waterstof? Deze stof zou, in combinatie met zuurstof, wel eens de perfecte brandstof zijn om huizen mee te verwarmen. Bovendien is deze techniek milieuvriendelijk én goed voor je portemonnee. 

shutterstock_362297912.jpg

Al in 1870 schreef de Franse auteur Jules Verne dat ‘water de steenkool is van de toekomst’. Een profetische voorspelling die vandaag steeds realistischer wordt. Zo is er een brandstofcelverwarming op de markt gekomen die werkt op basis van waterstof. Bijvoorbeeld de Vitovalor PT2 van Viessmann. Dit toestel zorgt voor warmte en elektriciteit in huis. Hoog tijd om deze brandstof eens onder de loep te nemen. 

De basis van een brandstofcelverwarming

Laat ons beginnen met een stukje theorie. Gas of olie zorgen voor warmte in huis dankzij verbranding. Maar de chemische energie in waterstof werkt niet volgens dit principe. Er is geen verbranding, wel een chemische reactie. In een brandstofcel wordt waterstof gedeeld in elektronen en protonen. Terwijl de elektronen zich via een elektrische geleider tussen de elektroden verplaatsen en de elektriciteit stroomt, glippen de protonen door het membraan en verbinden ze zich aan de andere zijde met elektronen en zuurstof tot water. Tijdens deze reactie ontstaat er niet enkel elektriciteit voor eigen gebruik, maar ook warmte. Hiermee kan je dan je huis verwarmen. 

Waar komt waterstof voor verwarmingen vandaan?

Een eerste manier om waterstof te produceren voor een verwarmingstoestel is via een speciaal toestel. Bijna niemand in België heeft een waterstoftank in huis. Daarom wordt waterstof voor een brandstofcelverwarming gemaakt uit aardgas door middel van een reformer. Naast waterstof zelf ontstaan daarbij ook kooldioxide en water.

Een andere manier om waterstof voor verwarming te produceren, is elektrolyse. Het voordeel van elektrolyse? In tegenstelling tot een reformer, werkt dit uitsluitend met hernieuwbare energiebronnen. Die kunnen voor een lange tijd - bijvoorbeeld van zomer tot winter - in de vorm van waterstof worden opgeslagen. Dit spaart fossiele grondstoffen uit en verlaagt de kosten voor verwarming.

Kom alles te weten over de ecologische voordelen van een waterstofverwarming

Is waterstof de grondstof van de toekomst?

Waterstof is een natuurlijke grondstof die niet alleen kan worden gebruikt voor waterstofverwarming, maar ook in de openbare energievoorziening of mobiliteit. Ze zou in de energierevolutie een sleutelrol kunnen spelen in de toekomst. We gaan steeds meer op zoek naar betrouwbare en klimaatvriendelijke energievoorzieningen. Dus binnenkort meer toestellen die werken met waterstof? 

Wil je weten of een brandstofcelverwarming interessant is voor jouw situatie? Bekijk dan zeker even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!