Een micro-WKK vs. een brandstofcel: wat is het voordeligst?

Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zorgt voor warmte én elektriciteit. Het zijn vaak grote installaties die vooral in de industrie en in grote gebouwen worden geïnstalleerd. Tegenwoordig doet deze techniek ook meer en meer haar intrede bij particulieren. Het is een straf staaltje technologie dat de energiefactuur doet dalen. Staat er binnenkort eentje bij jou in de garage? Lees meer over het principe van de warmtekrachtkoppeling, de toepassing voor gezinnen en de voordelen. 

shutterstock_254112634.jpg

Wat is een warmtekrachtkoppeling?

Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel warmte als elektriciteit opwekt uit één brandstof. Dat kan op basis van aardgas. Een belangrijke voorwaarde voor de installatie van een warmtekrachtkoppeling is dat er voldoende warmtebehoefte én stroombehoefte moet zijn. Pas wanneer deze voorwaarde vervuld is, is de aankoop van dit toestel ook effectief interessant. 

Een micro-WKK voor particulieren

Tegenwoordig kan je ook thuis een warmtekrachtkoppeling laten installeren. Geen reuzegroot toestel, maar een compact apparaat dat weinig plaats inneemt. 

Het principe van de restwarmte bij een micro-WKK

Het grote voordeel van een warmtekrachtkoppeling bij je thuis is dat je geniet van een uitzonderlijk hoog energierendement. De warmte die ontstaat gaat in grote elektriciteitscentrales vaak verloren als restwarmte. Een WKK-installatie gebruikt deze restwarmte voor de verwarming en voor het opwarmen van het kraantjeswater. Daardoor behaalt dit toestel een rendement dat dubbel zo hoog ligt als wanneer elektriciteit en warmte los van elkaar worden geproduceerd. 

Brandstofcel = warmtekrachtkoppeling voor gezinswoningen

Nieuw en straf. Dat is de brandstofcelverwarming die via het principe van warmtekrachtkoppeling werkt. Dit compacte toestel neemt amper 0,65 m² van de oppervlakte in beslag. De omzetting van aardgas zorgt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. Je kan dit innovatieve verwarmingssysteem laten installeren op de aardgasaansluiting die aanwezig is in je woning.

Bovendien werkt een brandstofcelverwarming bijna emissievrij en heeft het toestel een extreem hoog rendement. 

De voordelen van een brandstofcelverwarming

Een hoog energierendement is een groot voordeel van een brandstofcelverwarming. Daarnaast heeft een brandstofcelverwarming nog tal van andere voordelen:

  • Voordelig voor wie een hoge elektriciteitsvraag heeft (vanaf 3500 kWh per jaar)
  • Een verlaging van de CO2-uitstoot tot max 50% (lees hier meer over de ecovoordelen)
  • Hoge subsidies bij aankoop van een brandstofcelverwarming
  • Compact toestel zonder lawaai
  • Minimale energiekosten en minder afhankelijk van de elektriciteitsprijs 

Lees meer over de voordelen van een brandstofcelverwarming.

Wil je weten of een brandstofcelverwarming voordelig is voor jouw woning? Bekijk even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!