Een brandstofcel combineren met zonnepanelen: wat is het voordeel?

Het grote voordeel van zonne-energie? Het is goed voor het milieu en op termijn is je energieverbruik lager. Deze technologie combineer je moeiteloos met de verwarmingssystemen van vandaag. Maar de grote vraag is nu: kan je zonne-energie ook gebruiken in combinatie met een brandstofcelverwarming? 

shutterstock_341987081.jpg

Laat ons beginnen bij het begin. Er bestaan twee soorten zonnepanelen. Je hebt thermische zonnecollectoren die je gebruikt voor het warm water in huis. Daarnaast wekt de zon ook elektriciteit op. Hiervoor laat je een fotovoltaïsch systeem op je dak installeren. De voordelen voor de energie van de zon zijn talrijk en uiteenlopend:

  • Het verhoogt de waarde van je woning
  • Het is duurzaam met een veilige werking
  • Het is milieuvriendelijk (minder CO2-uitstoot)
  • Het voldoet aan de eisen van hernieuwbare energie
  • Het verlaagt je energiefactuur
  • Het is interessant vanaf zeer kleine tot zeer grote vermogens
  • Het maakt je onafhankelijker van de prijsstijging van fossiele brandstoffen

Nog een voordeel? De overheid helpt particulieren om zonnepanelen aan te kopen. Niet langer in de vorm van premies: deze werden met de jaren afgebouwd. Bovendien krijg je geen groenestroomcertificaten meer voor installaties na juni 2015. En de groene lening? Die bestaat niet meer. Er zijn wel nieuwe subsidies waaronder de e-peilpremie voor energiezuinige nieuwbouw. Daarnaast is er voor kleine installaties (max. AC-vermogen omvormers kleiner dan 10 kW) de terugdraaiende teller. Dit is een heel groot voordeel, waarbij je ook rekening moet houden met het betalen van een injectietarief.

Extra tip: In de winter of herfst hou je best rekening met de bladeren of sneeuwvlokken die op het zonnepaneel liggen. Daardoor produceren ze minder stroom. Zelfs wanneer niet het gehele paneel bedekt is, neemt de stroomproductie af. Hou je zonnepanelen dus goed in de gaten.

Zonne-energie combineren met meer traditionele verwarmingssystemen

Thermische zonnecollectoren zijn combineerbaar met verschillende installaties. Je sluit zonnecollectoren voor warm water perfect aan op een condensatieketel op stookolie of gas. Maar ook een houtstookinstallatie sluit je moeiteloos aan op de zonnecollectoren. De vraag is nu: kan je de nieuwe brandstofcelverwarming van Viessmann ook combineren met zonnecollectoren? Dit is geen ideale combinatie omdat de warmwaterproductie van de zonneboiler afhankelijk is van de aanwezigheid van zonnewarmte. Dit heeft een invloed op de werking van de brandstofcel en de stroomproductie. En kan dat ook voor de productie van stroom?

Een brandstofcelverwarming samen met zonne-energie voor stroomproductie: kan dat?

Deze twee technologieën kan je combineren wanneer de jaarlijkse stroomvraag hoog genoeg is (meer dan 6500 kWh stroom per jaar). Tijdens de lente- en zomermaanden (van april tot september) zorgen de zonnepanelen dan voor het grootste deel van de stroom. Tijdens de koude wintermaanden met minder zonlicht zal de brandstofcel relatief meer stroom produceren. De warmte die hierbij vrijkomt, verwarmt je sanitair water.

Benieuwd hoeveel je bespaart op energie wanneer je kiest voor een brandstofcel? Deze infografiek toont je in één oogopslag hoe voordelig een brandstofcelverwarming is. Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte

No articles found!