Bye bye energieverslinders! Zo ga je slim om met elektrische apparaten

Betaal je dit jaar bij voor je elektriciteitsverbruik of niet? Dat is elk jaar dé vraag wanneer je eindafrekening voor energie in de bus valt. Wil je de kosten voor stroom binnen te perken houden? Da’s makkelijker dan je denkt. Viessmann helpt je op weg. 

shutterstock_469693826.jpg

Jaarlijks verbruikt een gezin gemiddeld 3300 kWh aan elektriciteit. Jammer genoeg gaan sommige energieverslinders met een groot deel van deze stroom aan de haal. Heb jij een idee van de energievreters in je woning? Spoor ze op en betaal minder energiekosten. Wij helpen je alvast op weg met deze 6 simpele tips:

 • Schakel verlichting uit wanneer je de kamer verlaat. Extra tip: investeer in efficiënte verlichting en breng halogeenlampen en/of gloeilampen naar het containerpark. Decoratieve verlichting zorgt voor sfeer, maar kaarsen zijn ook best gezellig.
 • Was je kleding op 30°C. De was is even proper én je bespaart elektriciteit. Probeer de kleren te laten drogen in openlucht of op een wasrek in huis. Een droogkast is namelijk een echte energievreter. Ter vergelijking: jaarlijks verbruik je 192 kWh wanneer je je droogkast 2 x per week gebruikt. Voor een gsm-oplader die je dagelijks 1 uur gebruikt, is dat slechts 1,85 kWh per jaar.
 • Warm je maaltijden op in de microgolf en laat de elektrische oven en de elektrische kookplaten voor wat ze zijn. Je kan ook altijd een snelkookpan gebruiken.
 • Laat de tv, wifi of Playstation links liggen en kies voor lekker ouderwetse gezelschapspelletjes. Niet alleen leuk als activiteit voor je gezin, maar je verlicht meteen ook maar één kamer.
 • Probeer zoveel mogelijke oude elektronische huishoudtoestellen te vervangen door nieuwe exemplaren met een A-label. Deze Europese energielabels geven aan hoe spaarzaam een toestel is. Het A-label is het zuinigst, klasse G verbruikt het meeste energie.
 • Vergeet de waakstand niet bij sommige elektrische apparaten. Trek de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te vermijden. Sommige toestellen gebruiken in stand-bystand makkelijk 20 watt. Op jaarbasis kost je dat 40 euro. De stekker uit deze slokop trekken, voel je meteen in je portemonnee.

Roep sluipverbruik een halt toe

Er zijn elektrische toestellen, zoals televisietoestellen, dvd-spelers of hifi-apparatuur, die ook stroom verbruiken wanneer ze uitgeschakeld zijn. Ze blijven constant in stand-by. De grootste sluipverbruikers zijn je computer, tv met digicoder of dvd-speler, koffiezetapparaat, hifi-installatie en een oven met een digitale klok.

Wist je dat sluipverbruik al snel oploopt tot 10% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in een huishouden? Hoog tijd om dit verbruik een halt toe te roepen. We geven je tips om je sluipverbruik te reduceren tot de helft:

 • Wil je de grote sluipverbruikers in huis opsporen? Installeer een energiemeter. Dit apparaatje kost tussen de 10 en 15 euro en plaats je tussen het toestel en het stopcontact. Het vertelt je precies wat het toestel verbruikt wanneer het stand-by is.
 • Gebruik een contactdoos met een aan/uit-schakelaar om verschillende stekkers (bijvoorbeeld van computerapparatuur) te verzamelen. Na gebruik zet je in één beweging de contactdoos uit.
 • Kies voor een stand-bykiller voor de tv. Wanneer jij de tv uitzet, zorgt de stand-by killer ervoor dat de elektriciteit volledig wordt onderbroken. Let wel op met de digicorder wanneer je programma’s wil opnemen. Dit apparaat moet dan elektrische voeding blijven krijgen.
 • Vervang adapters die veel elektriciteit verbruiken door zuinige modellen.
 • Time hoeveel tijd je nodig hebt om een apparaat op te laden. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone, kruimeldief of elektrische tandenborstel. Met een stand-by killer met timer schakelt dit apparaat de stroomtoevoer na de ingestelde tijd af.

Kijk ook eens naar je cv-ketel, die verbruikt meer dan je denkt

Een cv-pomp is een belangrijke (verborgen) energievreter. Dit toestel gebruikt jaarlijks tussen de 400 en 450 kWh aan elektriciteit. Pompen die ouder zijn dan 5 jaar, zijn vaak dag én nacht actief. Een eerste energiebesparende maatregel is om een pompschakelaar te installeren. Dat apparaatje zorgt ervoor dat de pomp alleen werkt op momenten dat het echt nodig is. Dat levert toch al een mooie besparing op van 200 tot 250 kWh per jaar. De nieuwe pompen zijn vaak al uitgerust met een schakelaar.

Wil je meer doen om te besparen met je verwarmingssysteem? Dan is een brandstofcel exact wat je zoekt. Deze technologie zorgt voor warmte in huis én wekt stroom op voor eigen gebruik. Het is het geknipte toestel voor mensen met een hoger elektriciteitsverbruik (vanaf 3500 kWh per jaar).

Dankzij het hoge rendement van een brandstofcelverwarming bespaar je op je energiekosten. De geïntegreerde energiemanager kan de nodige zaken aanleren en reageert op uw persoonlijke noden. Met andere woorden: hij schakelt het brandstofcel-verwarmingstoestel pas in wanneer dat de moeite loont. Dat wil zeggen wanneer je gedurende een langere periode véél stroom verbruikt. Je hebt op dat moment stroom nodig van een leverancier én van de brandstofcel.

Het toestel is uitgerust met een slimme energiemanager: zo verbruik je nooit meer energie dan nodig. Bovendien sta je los van de stijgende elektriciteitsprijzenenergieprijzen omdat je zelf je elektriciteit opwekt. Daarnaast is het beter voor het milieu (tot 50% minder CO2-uitstoot) en neemt het weinig plaats in (amper 0,65 vierkante meter). Lees hier of een brandstofcel iets voor jou en je gezin is

Benieuwd hoeveel een brandstofcel je oplevert na enkele jaren? Bekijk dan zeker even deze infografiek. Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte

No articles found!