6 voordelen van een brandstofcelverwarming

Een brandstofcelverwarming is een straf staaltje technologie. Zo produceert dit toestel warmte én elektriciteit. Een groot pluspunt? Je dekt een groot deel van het stroomverbruik in huis en dat zorgt meteen voor lagere energiekosten. En er zijn nog meer mooie voordelen. 

Vitovalor-PT2_00019.jpg

Wil je weten hoe de techniek van een brandstofcelverwarming precies in elkaar zit? Dan lees je best eerst even het artikel ‘Verwarming vervangen door een brandstofcelverwarming? Dit moet je weten!’. Hier vertellen we je precies hoe de brandstofcelverwarming werkt. De techneuten onder ons halen vast hun hartje op! Wist je trouwens dat deze technologie ook gebruikt werd in de ruimtevaart? 

De voordelen zijn niet op één hand te tellen

Eenmaal je begrijpt hoe deze technologie in elkaar zit, gaan we een stapje verder. Zo lichten we je graag de voordelen van een brandstofcelverwarming toe. Dit systeem zorgt voor warmte in huis en voorziet een deel van je elektriciteit. Zo heb je een grotere onafhankelijkheid van energieleveranciers en de stijgende energieprijzen. Daarnaast is het een stil en onderhoudsvriendelijke toestel met een lage CO2-uitstoot. Nieuwsgierig naar meer voordelen? 

De voordelen van een brandstofcelverwarming op een rij:

1. Energie en warmte uit één toestel

Een van de voordelen van een brandstofcelverwarming is dat je tegelijkertijd elektriciteit en warmte opwekt. Dat doe je door een elektrochemisch proces tussen waterstof en zuurstof via een klassieke gasverbinding. Waterstof en zuurstof gaan met elkaar reageren, wat warmte en elektriciteit opwekt. Weet wel: een brandstofcelverwarming is pas interessant vanaf een bepaald verbruik. De extra warmte wordt bewaard in geïntegreerde gascondensatieketel en geeft deze opgeslagen warmte pas vrij op piekmomenten.

2. Een hoog rendement

In vergelijking met de bestaande oplossing met warmtekrachtkoppeling (WKK) kan een brandstofcelverwarming vandaag een hoger elektrisch rendement voorleggen. Hierdoor is het thermisch vermogen, of het opwekken van warmte, iets beperkter. Maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een geïntegreerde gascondensatieketel.

Wil je weten hoeveel je bespaart op lange termijn met een brandstofcelverwarming? Dan maakt deze infografiek je heel wat duidelijk.

3. Los van de stijgende energieprijzen

Het toestel voorziet in de eigen elektriciteitsbehoefte van de consument. Dat zorgt voor een grotere onafhankelijkheid van het openbare elektriciteitsnet. Je koopt minder elektriciteit aan van een leverancier en je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.

4. Compact en stil

Het systeem van de brandstofcelverwarming combineert warmte- en elektriciteitsproductie op een minimale oppervlakte. Voor de installatie van deze verwarming heb je slechts 0,65 m² nodig. Je hoeft dus geen grote ruimte voor dit toestel te voorzien. Let wel: de hoogte moet minimaal twee meter zijn.

Daarnaast kan je er ook zeker van zijn dat een brandstofcelverwarming bijzonder stil is. De elektrochemische reactie in de afzonderlijke cellen vereist geen bewegende delen. Dat zorgt voor een stille werking.

5. Een extreem lage CO2-uitstoot

Een brandstofcelverwarming is een spectaculaire vooruitgang voor het milieu. Het toestel heeft een enorm lage emissie. Een conventionele verwarming (op brandstof) stoot CO2 en andere stoffen uit in het milieu. Bij een brandstofcelverwarming ontstaat alleen water en dat is een heel pak minder belastend voor de aarde. Wist je dat je dat water uit de brandstofcelverwarming zelfs kan drinken?

> Lees meer over de ecologische voordelen van een brandstofcelverwarming.

6. Financiële steun van de overheid voor een brandstofcelverwarming

Dankzij een VEA premie krijgen kopers in het Vlaams Gewest een duwtje in de rug van 1.485 euro. Zonder die financiële steun komt dat bedrag op een totaal van 13.549 euro (excl. btw en installatie).

Wil je weten of een brandstofcelverwarming interessant is voor jouw situatie? Bekijk dan zeker even deze infografiek Ben je overtuigd? Aarzel niet en ga voor een offerte.

No articles found!